DIY USB Stopcontact nl

Door remyblok op woensdag 12 augustus 2015 20:10 - Reacties (24)
Categorie: General, Views: 12.050

Op GOT kwam ik de volgende thread tegen over USB stopcontacten: WCD met USB aansluiting. Zelf heb ik een jaar ofzo geleden zelf een USB Stopcontact gemaakt, bij gebrek aan aanbod. Ik heb toen wel foto's gemaakt voor een blog maar nooit van gekomen. Nu dan toch!

Ingrediënten voor het DIY USB wand contact doos:
  • Opbouw wand contact doos van Berker zonder rand-aarde
  • 1000mA USB Charger van HAMA type 00014123
De dozen zaten altijd al op de muur, deze heb ik dus niet speciaal uitgekozen. De charger wel. Ik heb expliciet op een klein formaat charger gezocht, maar met nog een redelijke output. Daarnaast zijn er een hoop chargers met een draad eraan, maar ik wilde er een met een USB-aansluiting, zodat elke kabel, iPhone of USB, gebruikt kon worden.


WCD:


Charger:Groot voordeel van deze charger: hij gaat super makkelijk open. De twee plastic helften zitten op elkaar geklikt, je trekt ze dus zo van elkaar. Binnen in zit een klein printje wat ook vast zit geklikt aan de contacten. Dit wist ik niet van tevoren, maar dit maakte het werk heel erg makkelijk!


Doosje open:

Printje:


Vervolgens een gat gemaakt in de doos precies waar de USB uitgang zit. Dit is natuurlijk een beetje passen en meten. Ik heb de Dremel gebruikt om het gat op maat te maken. Het had iets netter gekund, maar het volstaat, met een kabel erin zie je er niets van. Het is wel echt klote spul om te bewerken. Het plastic breekt heel makkelijke, wees dus voorzichtig.

Daarna heb ik met wat stukjes hout de boel klem gezet. Daarna met een klodder lijm uit het lijmpistool vast gezet (helaas geen foto's van)


Even meten:

Gat in doos:


Piest pesas:

Hoppa!

Vast zetten:Vervolgens wat Electra aansluiten. Ik heb gewoon direct twee adres op de polen van de print gesoldeerd. Aan de binnenkant van de doos heb ik een kroonsteentje gemaakt, en vervolgens gewoon aan elkaar gemaakt.
In eerste instantie was het wel de bedoeling om de draad direct in het stopcontact te steken, zonderkroonsteentje. Maar de stugheid van de draad en gaf een hoop gedoe om dan de doos erop te schoreven enzo. Dus uiteindelijk voor deze oplossing gekozen.


Soldeerwerk:

Kroonsteentje:


De boel weet op de muur schroeven en opladen maar!
Disclaimer: haal de stroom van de doos af voordat je aan het werk gaat ;)

Volgende: Tweaklog integratie met Tweakers via Greasemonkey 12-'15 Tweaklog integratie met Tweakers via Greasemonkey
Volgende: Converting Certificate to use CSP Storage Provider in stead of CNG Storage Provider 05-'15 Converting Certificate to use CSP Storage Provider in stead of CNG Storage Provider

Reacties


Door Tweakers user Schlumpie, woensdag 12 augustus 2015 21:36

Netjes! Volgensmij was het grootste probleem met alle kant-en-klaar dingen dat de voeding niet veilig genoeg was. Op jouw usb-lader zie ik ook niet erg veel onderdelen zitten.

Door Tweakers user Satch, woensdag 12 augustus 2015 21:38

Belangrijke tip is volgens mij dat je een goede donor gebruikt. Een echte Apple/Samsung/HTC/etc lader bijvoorbeeld. Van deze weet je dat ze degelijk zijn en van allerlei beveiligingen voorzien zijn. Mochten mensen dit gaan doen met een neppe oplader uit China kan het wel eens fout aflopen namelijk. Maar leuke mod verder! :)

Door Tweakers user Full_hyperion, woensdag 12 augustus 2015 21:44

Ja ik heb al een 3tal van die Chinese laders gehad die waarvan er 1 gewoon stuk is gegaan, en de andere 2 zijn ontploft (en hebben kortsluiting gemaakt).

Door Tweakers user remyblok, woensdag 12 augustus 2015 21:49

Satch schreef op woensdag 12 augustus 2015 @ 21:38:
Belangrijke tip is volgens mij dat je een goede donor gebruikt.
Dat is ook wel een van de redenen dat ik voor deze HAMA ben gegaan. Das volgens mij een rerenomeerd Duits merk, niet Chinees/merkloos.

Door Tweakers user lennart111, woensdag 12 augustus 2015 23:49

ik heb geloof ik bij de gamma eerder dit jaar ook al gewoon usb-wand dozen gezien. het staat me alleen bij dat ze vrij prijzig waren.

Door Tweakers user Maasluip, donderdag 13 augustus 2015 08:04

Satch schreef op woensdag 12 augustus 2015 @ 21:38:
Belangrijke tip is volgens mij dat je een goede donor gebruikt. Een echte Apple/Samsung/HTC/etc lader bijvoorbeeld. Van deze weet je dat ze degelijk zijn en van allerlei beveiligingen voorzien zijn. Mochten mensen dit gaan doen met een neppe oplader uit China kan het wel eens fout aflopen namelijk. Maar leuke mod verder! :)
Inderdaad. En test ze eerst zonder belasting voordat je hem gaat inbouwen. Ik heb hier een lader die een heel vervelende zachte piep afgeeft als er geen belasting aan hangt. Misschien geen probleem in een huiskamer maar als ik dat ding op de slaapkamer gebruik dan moet hij eruit als het aangesloten device opgeladen is.

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 13 augustus 2015 09:45

Leuk project, dat gat in de doos had je denk ik mooier kunnen krijgen door te beginnen met een gat te boren en ipv te zagen gewoon te dremelen .. Nu ziet het er redelijk verkracht uit ;)
Wel gaaf idee dat je het zo hebt kunnen verwerken, dat moet gezegd worden.

Door Tweakers user sypie, donderdag 13 augustus 2015 10:07

Je disclaimer is waardeloos... Mensen moeten toch een beetje spanning in hun werk hebben?

Door Tweakers user josvane, donderdag 13 augustus 2015 10:54

Lekker veilig ook om in je huis installatie dit soort kroonstenen e.d. te gebruiken.

Kom op man: hout in een WCD, dit is echt vragen om problemen. Vooral als het in de brand gaat. Denk niet dat de verzekering dit goed vindt.

Door Tweakers user spone, donderdag 13 augustus 2015 12:28

zelf een USB Stopcontact gemaakt, bij gebrek aan aanbod.
Als ik google naar usb stopcontact kom ik talloze aanbieders tegen, tot en met de Gamma aan toe. Lijkt mij 1000 maal veiliger spul dan dit levens- en brandgevaarlijke gehobby waar je behalve jezelf ook je omgeving mee in gevaar brengt.

Door Tweakers user plofkip, donderdag 13 augustus 2015 14:58

spone schreef op donderdag 13 augustus 2015 @ 12:28:
[...]

Als ik google naar usb stopcontact kom ik talloze aanbieders tegen, tot en met de Gamma aan toe. Lijkt mij 1000 maal veiliger spul dan dit levens- en brandgevaarlijke gehobby waar je behalve jezelf ook je omgeving mee in gevaar brengt.
Zo had ik een door iemand zelf gemaakte converter in de meterkast hangen om van 24v wisselstroom naar 12v gelijkstroom te 'maken'. Uiteindelijk er toch maar weer tussenuit gehaald toen de weerstand van de trafo (van 230v naar 24v) 2 maal kapot ging... 8)7

Door Tweakers user kwakzalver, donderdag 13 augustus 2015 16:02

Hmmm toevallig bij de Ikea langsgeweest en wat 3-voudige USB lader en een contactdoos meegenomen. Misschien is dit een mooi alternatief.
http://www.ikea.com/nl/nl/search/?query=koppla

Door Tweakers user M4ngler, donderdag 13 augustus 2015 16:12

De gedachtegang snap ik. Dat kant en klaar spul is zeer duur en kan vaak maar 700ma tegelijkertijd laden. Daarbij moet je maar hopen dat alle devices ondersteund worden. Maar ik zou nooit het printplaatje open en bloot in een 230V WCD plaatsen.

In mijn nieuwe woning wil ik USB wcd's gaan maken. Daarvoor pas ik deze USB WCD toe, met een Anker lader. Het geheel komt in een inbouwdoos, waarbij de 230V gescheiden zit van de 5V. De behuizing van de anker lader blijft intact, dus geen blote printplaatjes.

Door Tweakers user evilution, donderdag 13 augustus 2015 16:50

Zo'n lader wordt warm en dan zet je hem vast met thermoplastische lijm, brandbaar materiaal en een kroonsteentje?
Sowieso, dingen in een WCD prutsen |:( Sloop dat ding er af en koop iets met
KEMA. Dit is echt onvelig.

Door Tweakers user Ample Energy, donderdag 13 augustus 2015 16:55

Maar verbruikt deze constant stroom of levert hij pas iets als er een apparaat wordt ingeplugd?

Door Tweakers user Kaasplank, donderdag 13 augustus 2015 18:12

dus zo gaan huizen in brand op :o

Door Tweakers user OscarK, vrijdag 14 augustus 2015 08:56

Heb een tijdlang in elektronica ontwikkeling voor consumententoepassingen gewerkt. Er is een reden dat de dingen die jij doet niet kunnen.

Ik ben blij dat jij mijn buurman niet bent...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 augustus 2015 08:57]


Door Tweakers user akoster, vrijdag 14 augustus 2015 09:46

vergeet niet om de spanning van de WCD af te halen voordat je hem van de muur af haalt, mocht dat ooit nodig zijn.

omdat er niet eens krimpkous over de 220V aansluitingen van de USB lader zitten kan je je hier lelijk mee in de nesten werken (lees: levensgevaarlijk)!

haal het stopcontact ook van de muur af mocht je ooit gaan verhuizen, want anders loopt iemand anders zeker het risico op electrocutie bij kluswerkzaamheden.

Door Tweakers user Blasterxp, vrijdag 14 augustus 2015 12:19

Ik vind dit een beetje zorgelijk.

Hopelijk zit er in de print van de HAMA een zekering; als er iets mis gaat- gaat hij uit. Denk aan: ubs draden die bloot liggen, en kortsluiting maken. Daarnaast is er geen afscherming van de print en waar je de stekker insteekt. Dat lijkt mij ook niet wenselijk.

En je hebt nu een stopcontact gemaakt die een reststroom gebruikt, altijd, 24x7. Ik geloof niet in producten die je 'ooit' inplugt, en de komende 30 jaar daar blijven zitten.

Stel dat je de voeding nu uit wilt zetten? Hoe doe je dat extern?

Stel een ubs plug breekt af; en staat kortsluiting te maken. Wat doe je dan?

Door Tweakers user woekele, vrijdag 14 augustus 2015 16:01

stop eruit, openschroeven, verwijderen? :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 augustus 2015 16:01]


Door Tweakers user remyblok, zaterdag 15 augustus 2015 12:23

Tot op zekere hoogte ben ik het met jullie eens. Ja het had netter gekunt zonder kroonsteentje, met krimpkous om de draad eindes etc. Maar volgens mij wordt het gevaar wat overschat (of ik ben er blind voor, kan natuurlijk ook).

Ik ken zat mensen die dag en nacht de charger in het stopcontact laten zitten, ook als er geen apparaat aan hangt om op te laden. je kan er vanuit gaan dat er dan ook niks gebeurt. Misschien met brakke Chineesche troep, maar dit is Deutsche gründlichkeit. De keuring van kwaliteit is niet opeens anders aks je de plastic behuizing eraf haalt.

Ik heb nog een tweede zelfde charger liggen, niet ingebouwd. Ik heb is gevoelt hoe warm deze wordt, maar dat wordt ie niet of nauwelijks. Mocht dat ding in de brand vliegen dan heb ik nu een even groot probleem als dat de charger gewoon in het stopcontact had gezeten. Zover ik snap/ kan zien hoe de rint werkt zit er inderdaad een zekering op.

Het plan was om de charger nog schakelbaar te maken. Alles in m'n huis is KaKu, dus deze zou ook geschakeld kunnen worden eventueel. Dat is er nog niet van gekomen.

De Ikea spullen zijn inderdaad interessant. Deze zijn pas dit jaar geïntroduceerd, na deze actie. Dat is zeker de moeite waard om is verder naar te kijken.

Door Tweakers user luukske, zaterdag 15 augustus 2015 14:19

Naar brandveiligheid valt het inderdaad wel mee: het stopcontact heeft plastic met een hogere brandveiligheidsklasse dan de USB plug. Ook is het veiligheidscircuit van het USB plug-circuit nog steeds intact.
Grootste gevaar hier is als om een of ander reden de USB print los komt en hierdoor het secundaire circuit van de USB print contact maakt met het primaire deel van het stopcontact. Dan kan er 230V op de USB plug komen te staan.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 augustus 2015 15:44]


Door funbase, zondag 24 januari 2016 11:28

Veiligheid is inderdaad wel belangrijk. Ik heb ook lang gezocht, wilde een USB WCD hebben die bij mijn schakelmateriaal past (GIRA) en heb er eindelijk eentje gevonden: https://2usb.nl/model55/

Heb 'm inmiddels een paar dagen en moet zeggen mooi ding! Voorzien van TÜV en KEMA keur en past heel mooi.

Door Tweakers user remyblok, maandag 25 januari 2016 09:59

Goed gevonden! Ziet er mooi uit en is flink krachtig met 2.1A.

Blijft dat het weer inbouw is en geen opbouw doos. Dat blijft toch nogsteeds niet/lastig te vinden.

Reageren is niet meer mogelijk